روف گاردن یا بام سبز، فضایی سرسبز با گل و گیاه و المانهای طبیعی در پشت بام است که فضایی ایدئال برای اجتماع درونمحیطی افراد فراهم میکند. این فضا در پشت بام، با جای دادن گیاهان مختلف در خود به کاهش جذب گرمای ساختمان و همینطور کاهش آلودگی هوا در شهرها کمک میکند. شما میتوانید این فضای سرسبز و طبیعی را در پشت بام خود ایجاد کنید و از مزایای مختلف آن بهرهمند شوید. اگر میخواهید بدانید معنای روف گاردن چیست، چه مزایا و معایبی دارد در ادامه با ما همراه باشید.
معنی روف گاردن چیست؟
معنی کلمه روف گاردن، بام سبز است که به آن گرین روف نیز میگویند. روف گاردن (Roof Garden) که به بام سبز (Rooftop Garden) نیز شناخته میشود، فضای سبز طبیعی بالاتر از سطح زمین است که برای تفریح و استراحت، زیبایی فضای شهری و کاهش دمای محیط در پشت بام ساخته میشود.
منظور از روف گاردن در ساختمان، فضایی مانند باغ در پشت بام ساختمانهای مسکونی، اداری یا تجاری است که در آن گل و گیاه و انواع درختچههای مختلف کاشته میشود. روف گاردن با داشتن چشماندازی به مناظر شهری، به محیطی ایدئال برای استراحت ساکنان آن تبدیل شده و علاوه بر افزایش کیفیت زندگی شهری، ارزش ملک شما را نیز افزایش میدهد.
مزایای روف گاردن
آنچه در محیطهای شهری بهخصوص کلانشهرهایی مانند تهران بیش از پیش احساس میشود، کمبود فضای سبز و عناصر طبیعی است. از معضلات ایجادشده توسط توسعه شهرها، میتوان به ایجاد جزیره گرمایی شهری (Urban heat island) و افزایش آلودگی هوا اشاره کرد. علاوه بر این موارد، رشد شهرها باعث شده که نفوذپذیری خاک کاهش یابد و رواناب سطحی افزایش پیدا کنند.
ساخت روف گاردن در فضای پشت بام کمک میکند که گرمای جذب شده توسط ساختمانها، جذب گیاهان شود. گیاهان با جذب گرمای خورشید، مانع از تبدیل آن به دمای محسوس میشوند. کاهش دمای محسوس ساختمان، به کاهش مصرف برق توسط تجهیزات سرمایشی منجر میشود و در نتیجه، از انتشار بیشتر گازهای گلخانهای جلوگیری میشود.
در ادامه بیان میکنیم مزایای روف گاردن چیست.
- جذب رواناب ناشی از بارش باران توسط گیاهان
- کمک به کاهش دمای محسوس ساختمان
- جلوگیری از ایجاد گازهای گلخانهای
- چشمنواز کردن فضای شهری
- استفاده بهینه و خلاقانه از فضای پشت بام
- ایجاد فضای تفریحی و طبیعی بدون اشغال فضای خارج ساختمان
- کمک به افزایش فضای سبز در محیط پرتراکم شهری
این موارد از مهمترین مزایای روف گاردن هستند که به آنها اشاره کردیم. اما در صورتی که اجرا توسط تیمی غیر حرفهای و بدون در نظر گرفتن اصول و ضوابط روفگاردن انجام شود، برخی معایب نیز دارد که ممکن است مشکلاتی را در ساختمان ایجاد کند. در ادامه بیان میکنیم معایب روف گاردن چیست و ایجاد آن چه محدودیتها و مشکلاتی را ایجاد میکند.
معایب روف گاردن چیست؟
پیاده سازی روف گاردن هیچگونه معایبی ندارد؛ اما چنانچه بام سبز توسط مجری غیرحرفهای و بدون پیروی از اصول اجرایی ساخته شود، میتواند مشکلات مختلفی را ایجاد کند و به ساختمان آسیبهای عمدهای وارد کند. در ادامه به برخی از معایب روف گاردن میپردازیم:
نشت کردن رطوبت
یکی از مهمترین معایب روف گاردن، نفوذ رطوبت به داخل سازه است که به دلیل مشکل در روشهای آبیاری و عایق بندی روف گاردن ایجاد میشود. اگر اجرای عایق و زهکشی روف گاردن به طور صحیح انجام شود، جای نگرانی از بابت نشت آب به سازه ساختمان وجود ندارد.
وارد شدن وزن بیش از حد استاندارد به سازه
پیش از اجرای روف گاردن، لازم است تا وزن قابل تحمل توسط سازه بررسی شود. بدون در نظر گرفتن ملاحظات سازهای، اجرای روف گاردن با ریسک همراه است. این مورد بهخصوص در مورد ساختمانهای قدیمی اهمیت بیشتری دارد.
دشوار بودن دسترسی به بام و ایمنی تیم اجرایی
ممکن است دسترسی به پشت بام در برخی ساختمانها با محدودیتهایی مواجه باشد؛ علاوه بر این، احتمال دارد رساندن برخی از مواد و مصالح مورد نیاز به پشت بام با دشواریهایی همراه باشد.
عدم کنترل آفتها و آسیب به گیاهان
چنانچه گیاهان و درختچههای کاشته شده در روف گاردن با دقت انتخاب نشوند و یا برای آنها از سم و کود مناسب استفاده نشود، دچار آفت میشوند. با انتخاب گیاهان مناسب برای روف گاردن و بازرسی دورهای میتوانید از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید.
چنانچه هریک از این مشکلات باعث شده است در رابطه با اجرای روف گاردن تردید داشته باشید، کافیست با کارشناسان ما مشاوره رایگان داشته باشید.
انواع روف گاردن
اکنون که در رابطه با روف گاردن اطلاعات مورد نیاز را به دست آوردهاید، بهتر است بدانید انواع روف گاردن چیست و اجرای کدام یک از انواع آن برای پشت بام ساختمان شما مناسبتر است.
به طور کلی، انواع روف گاردن به دو نوع گسترده، متمرکز و نیمه متمرکز تقسیم میشوند.
- روف گاردن گسترده: در سرتاسر این روف گاردن، گیاهانی کاشته میشوند که ریشه آنها حداکثر تا عمق ۲۰ سانتیمتری خاک نفوذ میکند. این نوع روف گاردن با هدف افزایش فضای سبز در فضای شهری ساخته میشود.
- روف گاردن متمرکز: از روف گاردن متمرکز با هدف ایجاد فضای سبز برای استراحت ساکنین نیز استفاده میشود. در این نوع روف گاردن میتوان درخت و درختچه با ریشههای عمیقتر نیز کاشت.
- روف گاردن نیمه متمرکز: روف گاردن نیمه متمرکز، ترکیبی از دو نوع روف گاردن متمرکز و گسترده است که به آن، روف گاردن پرتابل یا مدولار نیز گفته میشود.
هریک از انواع روف گاردن که به آنها اشاره کردیم، کاربرد خاص خود را دارد. تیم هوم سازه بر اساس انتظارات شما از روف گاردن و همچنین ظرفیتهای موجود در فضای پشت بام، به شما برای ساخت مناسبترین نوع روفگاردن مشاوره میدهد.
هزینه اجرای روف گاردن چقدر است؟
پیش از راهاندازی روف گاردن باید به هزینههای طراحی، اجرا و نگهداری و تعمیرات دورهای آن توجه داشته باشید. بدون بازدید از محل نمیتوان مبلغ دقیقی را برای هزینه های طراحی و اجرای روف گاردن درنظر گرفت؛ اما برخی موارد هزینهبر در اجرای روفگاردن عبارتاند از:
- آب بندی و ایزولاسیون
- خرید گل و گیاه روف گاردن
- کوددهی و کنترل آفات گیاهان
- پیادهسازی سیستم آبیاری
- کف سازی
- نورپردازی روف گاردن
- اجرای سقف روف گاردن
علاوه بر این موارد، افزودن المانهایی مانند آلاچیق روف گاردن، آبنما و جکوزی به بام سبز، هزینههای جداگانهای دارد. در صورت تمایل میتوانید لیست هزینه اجرای روف گاردن را بهصورت دقیق و جزئی از تیم هوم سازه دریافت کنید.
چگونه روف گاردن داشته باشیم؟
در این مطلب توضیح دادیم روف گاردن چیست، چه مزایا و معایبی دارد و همچنین ساخت آن چه میزان هزینه خواهد داشت. اکنون که با مزایای روف گاردن آشنا شدید، احتمالا به اجرای آن در پشت بام ساختمان خود فکر میکنید. اگرچه ممکن است اجرای روف گاردن پیچیده به نظر برسد، اما شرکت بازسازی هوم سازه با ارائه برنامه اجرایی و امکانسنجی، فرایند ساخت آن را مرحله به مرحله پیش میبرد.